כדי להטמיע תפיסה ומיומנויות לכשירות תרבותית הדדית בארגונים השונים, המכון פיתח שיטה שמובילה ארגונים להתמקד בהתמקצעות בניהול השונות ובהתמודדות עם סוגיות שונות על רקע תקשורת בין תרבותית לקויה באופן גלוי או סמוי.
המעבר מפרדיגמה של פירמידה רב תרבותית לפירמידה המקדמת "כשירות תרבותית הדדית בארגונים” היא התפיסה של מב”ת.
תכנית מב"ת מקפלת בתוכה לימוד יישומי של מיומנויות לניהול השונות הרב תרבותית.
את הכלי שפיתחנו אנחנו מעבירים דרך הכשרות, סדנאות, הרצאות, ימי עיון, אימונים אישיים וקבוצתיים, בהם תוכלי לזכות ולהכיר מקרוב איך לקדם את התקשורת הבין תרבותית בצורה המיטבית ביותר אצלכם בארגון.
הכלי שלנו מיועד עבור ארגונים בשירות הביטחון, ארגונים ממשלתיים, גופים ממסדיים, מכללות אקדמאיות, חברות עסקים ועמותות.
מנהיגות בין תרבותית
הגישה החדשנית שלנו:
הכלי:
מנהיגות בין תרבותית


תכנית מב"ת היא תכנית יישומית להטמעת שיח הדדי מכבד בסביבה מורכבת ובנושאים קונפליקטואליים בחברות וארגונים.
תכנית מב"ת למנהיגות בין תרבותית חוברה בין השנים 2016- 2017 ע"י דר' מיכל קרמר אסף כמענה לצורך הבוער של הטמעת תפישה, גישה וכלים לקיום שיח הדדי מיטבי בין אנשים או קבוצות מכל רחבי הפסיפס, ובנושאים שנמצאים בקונפליקט.
התכנית נבחרה להתפרסם תחת 'חדשנות הנשיא', בעלת מודל תיאורטי, מסגרת מושגית וכן כוללתסידרת מפגשי תוכן לימודיים ויישומיים למובילים בארגונים וחברות.
הרציונל לתכנית:
בחברה הישראלית 2023 מתקיימות יחד קבוצות אוכלוסייה השונות זו מזו מבחינה תרבותית, דתית,לאומית, פוליטית וכן באורחות החיים והשקפות העולם. מאז קום המדינה ועד היום ישנם נושאים בוערים העומדים בבסיס הקיום המשותף, וכן נושאים משתנים שעולים מתוך המציאות החברתית המורכבת בה אנו חיים, אשר מהווים נושאי קונפליקט מהותיים בין קבוצות שונות.
הבעיה עליה עונה התכנית:
בשנים האחרונות במיוחד ניכר כי הן השונות בין הקבוצות והן חוסר הידע וההכוונה לגבי האפשרות לנהל שיח בקונפליקט, משפיעים עמוקות על השיח הפנימי בתוך הקבוצות, וכן על השיח הבין תרבותי הציבורי המתקיים. כתוצאה מכך מדי יום ביומו אנו עדים למתח ולהסלמה סביב הנושאים הקונפליקטואלים, וכן עדים לאופיו המדאיג של השיח המתקיים המזוהה יותר עם מאבק, ופעמים רבות אף מאבק אלים ההולך ומחריף.
התפישות והדעות הנהוגות בחברה ובארגונים שבתוכה באשר לדרך פתרון הקונפליקטים מיוצגות בעיקר על יד אלו המאמינים כי הדרך היחידה היא לדבר על הדברים הכואבים והבוערים גם אם לא תמיד יודעים כיצד להוביל שיח ענייני ומכבד, וכן בקוטב השני על ידי אלו המייצגים גישה סרבנית כלפי שיח עם קבוצות שונות מהם, כאשר כל ניסיון יכול לגלוש במהרה להתנהגות אלימה סמויה או גלויה.
זאת ועוד, חשוב להדגיש כי בקרב מרבית האוכלוסייה הממוקמת בתווך שבין שתי הקצוות, הכוללת אנשים אשר מעוניינים ליצור שיח, ולהביע תפישותיהם, קיימים חששות כבדים לגבי אפשרות זו משלוש סיבות עיקריות:
1. פחד מסנקציות - התחושה שחופש הדיבור אינו קיים וההנהגה פועלת פעמים רבות כ"סתימת פיות" ומעדיפה העדפה ברורה של "שקט תעשייתי" כלפי נושאים בוערים בחברה.
2. חוסר ידע מקצועי - במקרים של מנהלים או מפקדים במערכות המדינה קיים חשש מאובדן שליטה על הקבוצה.
3. פחד אישי - במקרים רבים קיים פחד לפגוע או להיפגע בדברים שנאמרים.
היכן כבר פועלת התכנית?
מאז ועד היום פועל המכון ככל שביכולתו ומטמיע את תכנית מב"ת במספר מוקדים משמעותיים בחברה: בצה"ל במדרשה למנהיגות מחצב"ים בירושלים, בשב"ס – באמצעות אימונים אישיים לכל מפקדי בתי הסוהר, וכן בקמפוסים אקדמאיים המכשירים אחים ואחיות במערכת הבריאות, כדוגמת הצוותים והמדריכים בקמפוס האקדמי באסף הרופא.
בחודשים האחרונים הורחב פורום המכון והוא כולל מובילי דרך בתחומם המייצגים קבוצות אוכלוסייה שונות בחברה הישראלית הפועלים בהתנדבות לטובת קידום התוכנית במסגרות נוספות. במקביל לכך הורחבה תכנית מב"ת לאדפטציות נוספות המוכנות להטמעה בארגונים וחברות נוספים בארץ ובעולם.
תכנית מב"ת
"... אני רואה עתיד, אני חושב תמיד, שהכוונה נותנת אמונה..."
(יאיר ניצני ומאיר בנאי)
ניהול השונות בארגונים
האתגר
מהפכת הגלובליזציה בעולם משנה את פני הסביבה בה פועלים ארגונים רבים. ארגונים מוסדיים ועסקיים רבים מבינים יותר ויותר שרב תרבותיות הינה עובדה קיימת במציאות קיומם, וכן שהם עצמם מהווים נקודות מפגש יום יומיות בין אוכלוסיות ותרבויות שונות.
ניהול השונות בארגונים (Diversity Management) הוא האתגר הבוער למנהלים בארגונים רב תרבותיים/גלובליים הפועלים בסביבה משתנה.

מב"ת במוסדות חינוך

מב"ת במוסדות הביטחון

מב"ת בעסקים ובהייטק
מב"ת בעסקים ובהייטק
בהכשרת קבוצת מובילים שערך מכון מב"ת בחברת הייטק בינלאומית מובילה, הוטמעה גישת הכשירות התרבותית הארגונית ב3 קבוצות למידה שונות. ההכשרות התקיימו ע״פ מודל מב"ת 2020. בנוסף, הופעל גרף מדד כשירות תרבותית, אשר שיקף רמות שונות של מדדים לפי משובי המשתתפים. התוצאות היו מדהימות: 87% מהמשתתפים השיבו שרמת ההקשבה והפתיחות שלהם בשיתופי פעולה עם קבוצות עבודה אחרות בארגון, גם כאלו שנראתה עבורם כמרוחקת, השתפרה פלאים. המשתתפים סיפרו שהתקדמו וחלקם אף סיימו בהצלחה פרויקטים שדרשו שיתוף פעולה ו"זרימה" טובה יותר בינם לבין גורמים שונים בארגון. כשרואים מה קורה למנהלים שנכנסו להכשרת מב"ת 2020, כשמביטים על התמונות וקוראים את המשובים, עולה תחושה חזקה שאנו בכיוון הנכון.
לקראת שנת העבודה הנוכחית הורחבה התכנית למנהלים נוספים.
מנהל בכיר בחברת הייטק ישראלית:
"... החשיבות של מכון כמו מכון מב"ת לעסקים בינלאומיים זה ביכולת של הארגון לפתח ולהטמיע תפיסות עבודה חדשות פתוחות שחוצות מדינות תרבויות... אני חושב שהמשך ההטמעה של הכלים והטכניקה האלו יכול להצעיד את החברה קדימה הן בהיבט העסקי והן בהיבט התרבותי להצלחה..."
הכשרת יסוד
הכשרת יסוד מתאימה בעיקר לדרג המתחיל או לעובדים חדשים בארגון.
עיקרי ההכשרה :
- היכרות העובד עם תפישת "כשירות תרבותית ארגונית" (Benoqua, 2002)
- היכרות עם המפגש הבין תרבותי בארגון– המורכבות וההזדמנות שטומן בחובו.
- היכרות עם "מודל מב"ת - ארבעת סוגי המפגש הבין תרבותי (קרמר אסף, 2016)
- הקניית מיומנות יסוד יישומית לתקשורת בסביבה רב תרבותית.
ההכשרה מועברת באמצעי המחשה חדשניים וייחודיים, כולל אמצעים דיגיטליים, סרטונים ובחנים מקוונים.
לאור ניסיון המצטבר הרב בעבודה עם מובילי דרך בחינוך, אנו מאמינים כי הדרך להטמעה נכונה של התכנית היא ספירלית, החל מהכשרת צוותי ההנהלה, המורים וכן התלמידים. קיים צורך בכשירות תרבותית ארגונית דרך פיתוח מודעות ולימוד מיומנויות, כלים לתקשורת בין תרבותית בקרב ההנהלה כמו גם בקרב הצוות החינוכי ובאותה מידה בין הצוות להורים ובין התלמידים עצמם.
הרב בנצי נורדמן, יו"ר רשת עתיד "מדעים ויהדות":
הפעילות של מכון מב"ת תורמת רבות לנו כאנשי חינוך לכל צוות ההוראה, החל מחדר המורים מול ההורים ומול כל מי שהם פוגשים במערכת החינוך.
מה שמכון מב"ת עושים זה בשורה, בשורה גדולה לעתיד שלנו.
אברהם חדד, מנהל בכיר ברשת תיכונים ארצית נעמ"ת:
תודה על הנחיית הקורס השנתי למחנכים בנושא "תקשורת בינאישית בסביבה הטרוגנית".
ההכשרה היתה משמעותית, מלמדת וחשובה ביותר להמשך צמיחתם האישית והמקצועית של צוות המחנכים, וכן מהווה תמיכה איתנה להמשך עבודתם המורכבת.
הכלים והשיטות שנלמדו מאפשרים לצוות החינוכי לשפר את הקשר האישי בכל שדה בו פועלים.
הקשר הבינאישי, נועם ההליכות, הרצינות והמקצועיות היוו נדבך חשוב בהצלחה. כל אלו, לצד המעורבות הפעילה והעשייה המבורכת ורבת החשיבות בתחומים המקודמים.
מב"ת במוסדות חינוך
מערכי שיתופי פעולה רחבים ומפתחים מתקיימים עם כוחות הביטחון. 8 קבוצות מפקדים ביחידות המפקדות על אוכלוסיות ייחודיות ומגוונות השתתפו בהכשרות ע"פ מודל מב"ת 2020. התוצאות היו מדהימות: 95% מהמשתתפים השיבו שההכשרות תרמו להם עד מאוד בהבנת הדילמות הפיקודיות עמן מתמודדים, בקבלת החלטות במצבים מורכבים ובקבלת כלים ומיומנויות חוצי תרבויות.
אלוף (במיל') נועם תיבון:
מכון מב"ת שעוסק במתן כלים למפקדים בתחום של המפגש הבין תרבותי הפתיחות היכולת ללמוד היכולת להבין מי עומד מולך להבין איך לחדור אליו איך להבין את הבעיות שלו אני חושב שהחשיבות הזו היא בלתי רגילה גם בצבא וגם במערכת החינוך.
רס"ן רוית גרוסמן, רמ"ד הכשרת מפקדים בצה"ל:
"...תודה רבה על עבודה משותפת מפרה, על מקצועיות והעמקה בתהליכי הטמעת כשירות תרבותית בצה"ל, וכן על פיתוח והדרכה של ימי עיון למפקדים בתחום שילוב חברתי של האוכלוסיות הייחודיות
אנו נהנים מעבודה מקצועית ויסודית לכל אורך התהליך..."
מב"ת במוסדות הביטחון




ב"ה